Mindfulness

De essentie van Mindfulness is: aandacht en helder bewustzijn.

Mindfulness kun je beschouwen als een lichamelijk, mentaal, zintuiglijk en emotioneel bewustwordingsproces, waarbij je op een eenvoudige manier de kracht van opmerkzaamheid leert ontwikkelen. Het resultaat is meer inzicht in jezelf en beter omgaan met je energie. Het maakt daarbij niet uit welke levensovertuiging je aanhangt.

Een 8 weekse Mindfulness training is een manier om meer balans in je leven te krijgen. Je leert door diverse aandacht-oefeningen je geest te trainen in opmerkzaamheid. Het leren observeren wat er hier en nu gebeurt zonder te hoeven reageren en zonder er een mening of oordeel over te hebben, staat centraal. Met een open houding, nieuwsgierig kijken naar, en observeren van, je eigen binnenwereld. 

De vorm van meditatie die gebruikt wordt is Vipassana -of inzichtmeditatie en komt uit het boeddhisme (zie ‘Meditatie’). Ervaringen met relaties, school, werk en gezondheid kunnen stress veroorzaken en negativiteit met zich meebrengen, óók door de manier waarop je met die gebeurtenissen en je ervaringen omgaat. Je kunt door een Mindfulness training leren hoe je er anders mee om kunt gaan waardoor je de balans blijft houden. Want:

Je kunt de golven niet tegenhouden, maar je kunt wel leren surfen!